Europa

klimaat

Europa heeft een klimaat dat vooral beïnvloed wordt door de omliggende zeeën, het Alpengebergte en door invloeden vanuit het Noordpoolgebied. Het weer in West-Europa heeft veel te maken met depressies die vanuit de Atlantische Oceaan aangevoerd worden via de straalstroom die op enkele kilometers hoogte de lucht aanvoert. De exacte ligging van de straalstroom, die variabel is, bepaalt voor een redelijk deel wat voor weertype overheerst in een bepaalde periode. In Nederland zorgt een straalstroom die boven Scandinavië ligt in de zomer voor warm weer en in de winter juist voor koud vriesweer. Als de stroming iets zuidelijker ligt en meer over ons land trekt dan is een een vrijwel constante aanvoer van depressies mogelijk met de nodige neerslagstoringen. In de zomer betekent dat koel weer met regen, in de winter heb je dan relatief mild weer met regen of winterse buien.
Het weer in Noord-Europa kan vooral beïnvloed worden door poollucht of de aanvoer van warme (zomer) of koude (winter) lucht uit de voormalige Sovjetunie. In Scandinavië kunnen grote hogedrukgebieden ontstaan die vrijwel niet van hun plaats te krijgen zijn.
Zuid-Europa heeft dankzij het feit dat dit gebied dichter bij de evenaar ligt en het onder invloed staat van een vrij warme Middellandse Zee voor al te maken met droge warme zomers en milde natte winters. op sommige plekken kan het zelfs in de koudste maanden wekenlang lenteachtig weer zijn. Oost-Europa is het meest grillig wat betreft het klimaat. In de winter kan de Balkan ijskoud zijn, in de zomer kan het snikheet zijn en regelmatig wordt dit gebied getroffen door overstromingen als gevolg van heftige neerslag, soms in combinatie met de afvoer van smeltwater uit de bergen.




cultuur

Europa is een prachtig continent met hele leuke mensen en fijne culturen. Over Europa kan eigenlijk helemaal geen discussie zijn: velen gaan jaarlijks naar andere Europese landen op vakantie om de cultuur op te snuiven, al is het maar in de vorm van het lokale voedsel. Eigenlijk zijn alle Europese landen in dit opzicht prachtig: of het nu gaat om Frankrijk, Duitsland, Zweden, Kroatië of Portugal, het zijn allemaal geweldige landen met culturen die een rijke historie met zich meedragen waar veel van te leren en te genieten valt.

geschiedenis

Na de Tweede Wereldoorlog zagen staatslieden van een aantal West-Europese landen in dat de Europese toekomst moest liggen in samenwerking, om te helpen voorkomen dat er weer oorlog zou uitbreken. Het begon met samenwerking op het gebied van strategische grondstoffen. Omstreeks 1950 waren dat kolen en staal. Steenkool was in die tijd de belangrijkste energiebron, staal was op grote schaal nodig om de infrastructuur van West-Europa weer op te bouwen. Zes Europese landen tekenden in 1951 het Verdrag van Parijs en richtten zo de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal (EGKS) op. Dat verdrag regelde onder meer vrijhandel in deze grondstoffen tussen de zes deelnemende landen: Nederland, België, Luxemburg, Frankrijk, Duitsland en Italië.

Reizen42.webnode.nl
Mogelijk gemaakt door Webnode
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin