Oceanië

klimaat

Met Oceanië als continent worden de eilanden in de Grote Oceaan (Stille Oceaan) gezien inclusief Australië en Nieuw-Zeeland. Op basis van geografische ligging en historie wordt soms Indonesië er ook bij gerekend, hoewel dit als land officieel bij Azië hoort. Wij delen voor het gemak Indonesië in als Aziatisch land en beperken ons tot Australië, Nieuw-Zeeland en de diverse eilanden(groepen) in de Grote Oceaan.
Oceanië is bestaat vooral uit tropische klimaten wat betreft de kleine eilanden. De grote eilanden van Australië en Nieuw-Zeeland kennen meer verscheidenheid aan klimaatzones en zijn soms vrij complex wat betreft het weer en klimaat. Het binnenland van Australië is droog terwijl de noordkust vrij veel neerslag kent. Nieuw Zeeland is nog een stuk natter dan Australië en de eilanden op de Grote Oceaan hebben te maken met een natuur die bijna vrij spel heeft onder aansturing van het zeewater en de golfstromen. Het gevolg is witte stranden met daarachter prachtige groene structuren als gevolg van een grote afwisseling in zon en neerslag. Kenmerkend zijn de heldere luchten waarin zich soms prachtige en zeer indrukwekkende wolkenformaties af kunnen tekenen.

cultuur

De meeste van de 21 miljoen inwoners van Australië zijn van oorsprong Britten. De Aboriginals zijn de oorspronkelijke bewoners van het land, maar zij zijn door de jaren heen op grote schaal vermoord. Aziaten en Europeanen vormen de rest van de bevolking. Nadat de Tweede Wereldoorlog was afgelopen, trokken zo'n 120.000 Nederlanders naar het land, voornamelijk rond Melbourne, Sydney en Perth. De Australische steden zijn overvol, aangezien 70% van de bevolking in de stad woont. In het midden en noorden woont slechts een handjevol mensen. De meeste inwoners zijn christen, maar er wonen ook moslims, joden en boeddhisten in Australië.

geschiedenis

Abel Tasman en zijn bemanning hebben in December 1642 Nieuw-Zeeland ontdekt. Daar hebben ze ook contact gehad met Maori's die daar woonden. Toen ze elkaar ontmoette ging het niet zo goed. Er werden zelf mannen gedood. Toen gingen ze toch maar terug voor de andere vermoord werden. In 1769 ging James Cook er naar toe en wou toen handel drijven met de Maori's. Na 1790 bezochten de Britse, Franse en Amerikaanse walvisvaarders het water rondom Nieuw Zeeland en ong 10 jaar later gingen Europeanen op het land van Nieuw-Zeeland en gingen ze gingen wapens aan de Maori's verkopen. In de eerste en tweede wereldoorlog hebben de Nieuw-Zeelanders mee gevochten met het Britse leger. De Nieuw-Zeelanders werden bedreigd door de Japanners omdat ze de Britten hielpen en toen moesten de Nieuw-Zeelanders erg goed opletten maar een aanval is er nooit geweest van de Japanners. Doordat ze het verenigd Koninkrijk hielpen hebben ze na de oorlog een sterke band opgebouwd met elkaar. Maar dat vervaagde.
Reizen42.webnode.nl
Mogelijk gemaakt door Webnode
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin